Ziekenhuis Bernhoven wil na een ernstig incident focussen op impact en openheid. (Medisch Contact: Een calamiteit? Zorg vooral voor de betrokken mensen! november 2024)

Niet in eerste instantie richten op terugkijken en overtredingen, maar focussen op zorg voor personeel, patiënten en nabestaanden. ‘We constateerden dat sommige incidenten zoveel impact hadden op onze zorgverleners dat peersupport alleen niet genoeg was. Daarnaast wilden we meer doen voor patiënten, familieleden en nabestaanden na een heftig incident.’

Na een calamiteit stellen we onszelf de vragen: Wie is er geraakt? Wat hebben zij nodig? En wie gaat dat regelen? 

1.  Wie is er geraakt?

First victims: patiënt, familieleden of nabestaanden. Second victims: alle zorgverleners die betrokken zijn bij het incident.

2. Wat hebben zij nodig?

First victims: excuses, informatie, restitutie, openheid, meehelpen bij het verbeteren van het systeem, medeleven en misschien zelfs psychologische traumazorg. Second victims: spijt betuigen, peersupport, compassie van de omgeving en misschien een time-out en coaching bij reintegratie.

3. Wie gaat dat regelen om daaraan tegemoet te komen?

Hier kan de peer support en coaching via de landelijke peer support telefoon-/whatsapp-lijn van de Stichting van Klacht naar Kracht, voor medische professionals (-BIG), een belangrijke rol vervullen. Voor die gevallen waar de organisatie rond calamiteiten niet of onvoldoende is georganiseerd, of de opvang voor de betrokken hulpverleners niet veilig aanvoelt of te dicht op de huid zit.

www.vanklachtnaarkracht.org/peer-support

085 130 32 70

@calamiteit@peersupport@CarolineHeijckmann@coaching